Förlängd hållbarhet

Jag skriver ju om hållbar besöksnäring på den här bloggen, men det är inte bara besöksnäring jag är intresserad av utan också hållbarhet i allmänhet. Med hållbarhet menar jag då sådant som bidrar till en bättre värld, det vill säga sådant som är snällt mot miljö, djur och natur, människor och kommande generationer. Det handlar både om det stora och det lilla, från att vi ska handla ekologiskt och miljömärkt och inte köra så mycket bil till alla de där små besluten man tar i sin vardag. Som till exempel att man stänger av duschvattnet när man tvålar in sig och att man tar tillvara på mat istället för att slänga den.

Just det här med mat är en stor bov. Vi slänger väldigt mycket mat i världen, och det är förstås väldigt tråkigt. Vi handlar kanske mer än vi behöver, och när datumet går ut hamnar det i soporna. Vi slänger kanske resterna som blev över från middagen istället för att ta vara på dessa i en annan rätt. Det handlar helt enkelt om att planera smart och tänka smart. När det gäller exempelvis utgångsdatum är det mycket som håller sig längre än så. Det heter bäst före av en anledning, och dessa datum är ofta satta med god marginal. Vi har lukt och smak som vi ska lita på, och vi bör använda dessa. Luktar det okej, smakar det okej och har det inga synliga tecken som exempelvis mögel? Då är det troligtvis okej.

En så enkelt sak som att sätta en klämma på brödpåsen så att brödet håller längre kan hjälpa oss att inte slänga brödet innan vi hinner äta upp det. En väl försluten påse är ett väldigt enkelt sätt att förlänga hållbarheten på många ätbara saker. Så investera i några klämmor, till exempel en grundsats med påsklämmor från www.klammor.se så kan du hjälpa till att minska matsvinnet!

Lämna en kommentar