Hitta rätt kakel till badrummet

Det är lite av ett äventyr att hitta rätt kakel till sitt badrum. Att det dessutom kommer att kosta en del gör det till ett äventyr man bör ta på största allvar. Kakel i badrum är också något som är mycket viktigt. Även om många skaffar det för att de tycker att det ser vackert ut, så fyller det ju också en viktig funktion: det ska hålla ute fukt. Kakel är i detta avseendet utmärkt, och skyddar bra så länge kaklingen är utförd på korrekt sätt.

Bland de val man ställs inför när det gäller att välja badrumskakel är hur stora plattorna ska vara, vilken färg de ska ha och om de ska vara blanka eller matta. Det är många beslut som ska tas, och inga är egentligen rätt eller fel, utan det beror på tycke och smak, samt hur ens badrum ser ut vad man bör välja.
Vad gäller storlek på plattor så kan man säga att små plattor är enklare att passa in i hörn och liknande, men de är lite krångligare att sätta upp än stora. Stora plattor kommer också att (normalt) behöva mindre fogmassa, vilket är en fördel, då fogmassan är lite av kaklets svaga punkt när det gäller att hålla ute fukt. Stora kakelplattor kan också göra att ett litet badrum känns större och tvärtom.

När det gäller färg eller inte handlar det mestadels om smak, men om man har ett badrum som känns mörkt så kan ljusa blanka kakelplattor hjälpa till att lysa upp betydligt. Alla kakelplattor behöver heller inte vara i samma färg, utan man kan om man så vill skapa olika mönster. Där är det dock bäst att hålla tillbaka lite och inte gå till överdrift. Annars är det lätt att man snabbt blir trött på slutresultatet och ångrar sig.

Lämna en kommentar