Valpträning

eddie-chillarNär man har fått hem sin nya lilla stjärna är man ju sugen på att direkt köra igång med valpträningen. Och det finns ingen anledning att vänta! Det finns många övningar som passar bra att fokusera lite extra på under just valpträningen. Att tidigt lära valpen att det är superkul att lösa små uppgifter tillsammans med husse eller matte är en perfekt grund inför framtiden. Hela tiden ska det såklart vara på valpens villkor, kravlöst och roligt (precis som i all annan hundträning också).

En av de första övningarna man kan börja med redan när valpen är riktigt liten är lek- och belöningsutveckling. Att göra olika typer av godis intressanta, att leka olika typer av lekar och med leksaker i olika typer av material är typisk valpträning. Att kunna växla mellan lek och godis eller att med hjälp av det som valpen tycker är mest intressant bygga värde i det som den gillar lite mindre är också nyttiga kunskaper inför framtiden. Mycket av kravlös lekträning lägger också grunden för mer avancerade lydnadsmoment. Att komma tillbaka med leksak kan till exempel vara starten på en apportering, att ta en gaffel i munnen början på metallapportering, att stå med framtassarna på en kloss början på en ingång eller utgångsposition. Valpträning handlar mycket om att ”träna på att träna”, att lägga grunder och ge valpen erfarenheter som kommer att underlätta för en framtid med lydnadsträning. Det är också värdefullt att redan från början leka med valpen i alla miljöer där valpen ändå följer med. Att kunna leka i olika miljöer är en bra början till att sedan också kunna träna i olika miljöer.

Vill man ha en initiativrik valp som själv bjuder på beteenden kan man direkt introducera shejping i valpträningen. Det innebär att man, utan att påverka valpen, försöker fånga och förstärka de rörelser som den utför. Detta medför ofta att man får engagerade valpar som snabbt förstår kopplingen mellan att det är deras egna initiativ som gör att belöningen serveras. Fördelen med shejping i valpträning är också att valpen i de flesta fall blir mer medveten om sin kropp och sina rörelser, jämfört med träning där vi visar och lockar valpen till att utföra det som vi har tänkt. Men även targetträning är en viktig del av valpträningen för att kunna öka bredden och valmöjligheten i hur man vill lära in lydnadsmoment. Nostarget innebär att valpen lär sig att trycka nosen mot ett föremål och följa efter denna i rörelse, och tasstarget är någon form av platta som valpen lär sig springa till för att trampa på. Båda dessa är bra basövningar för en valp som man även har nytta av i framtiden.

Lämna en kommentar